Belangrijke aandachtspunten na montage van kunststof panelen

Zit de nieuwe duurzame panelen op je gevel of dakrand? Dan zijn er nog een aantal aandachtspunten waarop gelet moet worden. Doe je dit niet, dan kunnen de panelen op den duur gebreken vertonen, die moeilijk tot niet te verhelpen zijn.

Ventilatie
Houd ten aller tijde ruimte over tussen de ondergrond en het ventilatiestartprofiel, zodat er warme lucht weg geventileerd kan worden. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat de temperatuur achter de gevelbekleding oploopt, waardoor er extreme werkingen plaats vindt. Dit kan resulteren in het scheuren van de toplaag, waardoor er verkleuring kan plaatsvinden.

onderhoud kozijnenSchoonmaken
Ondanks de onderhoudsarme eigenschappen, ontkom je er niet aan om de panelen minimaal 2 keer per jaar schoon te maken. Niet alleen voor het behoud van de bekleding, maar ook voor de uitstraling. Door de gevel te reinigen blijven zowel de glans, kleur en technische eigenschappen langer behouden.

Gebruik geen schoonmaakmiddelen die bijtende, agressieve of chemische bestandsdelen bevat. Let op dat je het schoonmaakmiddel niet langdurig laat inwerken en zorg ervoor dat je goed naspoelt. Wij raden het ten zeerste af om harde- of staalborstels te gebruiken. Hierdoor kunnen er krassen ontstaan in de kunststof panelen.

De kunststof panelen is tevens te reinigen met een hoge drukspuit. Zorg voor voldoende ruimte tussen het mondstukje van de hogedrukspuit en de oppervlakte. Gebruik hiervoor geen roterende mondstukje.

montage gevelbekledingBescherm folie
Op een aantal merken kunststof panelen zit een beschermfolie op de panelen om ze te beschermen tijdens het leveren. Pas na het bekleden van de gevel is het zaak om de beschermfolie eraf te halen.

Het kan zijn, dat door de beschermfolie, er een statische lading achterblijft op de gevelpanelen. Door deze statische lading zal vuil zich sneller nestelen, dit kan voorkomen worden door het gelijk schoon te maken met een simpel schoonmaakmiddel.

Verhelpen of uitsluiten van blaasjes
Bij een foutieve montage kunnen er blaasjes ontstaan in de toplaag van de gevelbekleding. De oorzaak van blaasvorming is te wijten aan extreme werkingen waardoor er scheuren ontstaan die gevuld kunnen worden met lucht of vocht. Voorkom blaasjes door een goede ventilatie.

Schoonmaken van de omgeving
De gevelbekleding is een prachtig eindresultaat geworden, maar na een tijdje krijgen de kunststof panelen groene sporen. Maak de omgeving van het project goed schoon. Denk bijvoorbeeld aan een zonnewering die al tijden niet is schoon gemaakt.