Duurzaam bouwen daar ligt de focus wat betreft de bouwbranche in niet alleen Nederland maar over de hele wereld in ontwikkelde landen. Op de klimaattop in 2015 zijn, alle landen die daar aan  deelnemen, het eens geworden om de milieuvervuiling tegen te gaan. Duurzaam bouwen was één van de agenda punten op deze bijeenkomst waar er afgesproken is meer te investeren in duurzaamheid.

De afspraken op de klimaattop in samenhang met het herstel van de economische crisis lijkt een ideale match om te investeren in duurzaamheid, dit blijkt echter niet te gebeuren in de praktijk. Volgens Cobouw zijn er bij 84% van alle aanbestedingen waar duurzaamheid geen enkele rol speelt.

De grootste reden hiervoor is dat Nederland achter loopt met het stimuleren van duurzaamheid. Volgens onderzoek, dat is gehouden bij belanghebbende in duurzaamheid zoals directeuren, beleidsvoerders en managers, doet de overheid te weinig voor bouwbedrijven om van duurzaamheid weer een begrip te maken.

Het is hoog tijd voor actieduurzaam bouwen

Het aanbod vanuit de overheid om duurzaamheid te stimuleren is veel te ingewikkeld. Men ziet door de bomen het bos niet meer en vragen geregeld advies betreft bijvoorbeeld subsidies of wijken hier volledig van af, “dan maar niet” hoor je ze denken.

Naast de ingewikkelde regelgevingen omtrent duurzaamheid is het van belang om van duurzaamheid weer een begrip te maken. De aarde is niet voorbereid op de toekomstige ontwikkelingen. Natuurlijke bronnen raken uitgeput waardoor prijzen zullen toenemen voor een bepaald aantal niet duurzame materialen. Met de toenemende groei van de wereld bevolking zal deze ontwikkeling in de stroomversnelling terecht komen.

De oplossing lijkt simpel en dat is het ook

Ten eerste, moet de overheid de eerste stappen zetten in het vereenvoudigen van de regels en subsidies om weer bij de rest van Europa aan te sluiten. Bouwbedrijven meer stimuleren om voor duurzaamheid te kiezen.

Ten tweede, wat men afschrikt bij duurzame bouwmaterialen is de prijs, wat wij graag willen wegnemen. Bij aanschaf is de prijs van duurzame producten hoger dan huidige bouwmaterialen.  Echter op de lange termijn wordt dit verschil terug verdiend door de lange levensduur van de duurzame materialen en het uitsluiten van mogelijk onderhoud en renovaties. Kunststof is zo’n product dat een lange levensduur heeft en onderhoudsarm is.

Ten derde, Kunststof heeft tevens de eigenschap dat het 100% recyclebaar is. De panelen en profielen kunnen weer tot nieuwe panelen of profielen gevormd worden. Het kunststof zal zijn sterkte niet verliezen en zo wordt nieuw leven in geblazen.

Ten vierde, de uitstraling van duurzame bouwmaterialen zoals kunststof. Men heeft nog steeds het idee dat kunststof lelijk, onnatuurlijk is en geen warme uitstraling heeft. Tegenwoordig, dankzij alle technologische ontwikkelingen, is het mogelijk om kunststof te vormen naar de wensen van de klant. Zo zijn er verschillende technieken om kunststof een natuurlijke uitstraling te geven. 3-kleuren technologie, nerfstructuren, houtstructuurnerven en verschillende hout kleuren waardoor een natuurlijke uitstraling wordt gecreëerd met kunststof eigenschappen.

Tot slot, de verkoop van duurzame woningen gaat beter en sneller. Onderzoek wijst uit dat woningen die duurzaam ingericht zijn beter en sneller verkopen. Men zoekt vaak instapwoningen waar ze direct in kunnen zonder groot onderhoud of renovaties uit te hoeven voeren. Instapwoningen die nog eens duurzaam zijn ook, wat wil je nog meer?

Kortom: De keuze voor duurzame bouwmaterialen is een makkelijke stap die gemaakt kan worden. De voordelen wegen goed af tegen de voordelen van niet duurzame bouwmaterialen, het prijsverschil zal je alleen bij de aanschaf merken, snellere verkoop van woning, de mogelijkheden zijn uiteenlopend waardoor er altijd een oplossing is en het is totaal niet schadelijk voor het milieu.

Benieuwd naar onze duurzame bouwmaterialen?

Ben je geïnteresseerd in hoe wij de technologische ontwikkelingen toepassen op onze producten? Nieuwsgierig naar de natuurlijke uitstraling? Of bezig met een nieuwbouw- of renovatieproject waar duurzaamheid een rol in speelt?

Bestel op www.milin.nl gratis kleurmonsters van onze producten om het zelf te ervaren. Ook voor technische ondersteuning zoals productinformatie en montage instructies en bijvoorbeeld afgeronde projectfoto’s kan je op onze website terecht.

 

Bronnen:
http://www.pwc.nl/nl/megatrends/duurzaamheid.html
http://www.cobouw.nl/story/1649876-duurzaam-aanbesteden-blijkt-een-farce?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=alp-cobouw&tid=TIDP63160XC92D1A761D904E74BA10520D8465154DYI4
http://www.duurzaamgebouwd.nl/society/20090603-duurzaam-ondernemen-nederland-loopt-achter-op-europa
http://www.duurzaamgebouwd.nl/renovatie/20161006-energiezuinige-woningen-verkopen-beter-en-sneller