Ondernamen Lekstromen die elk jaar de prijs “de Gouden Parel” uitreikt hebben aan de directeur van Milin B.V., geïnterviewd over het winnen van de prijs in 2015. Hieronder lees je het bericht. Voor de digitale versie klik hier.

In het hypermoderne pand van Milin Panelen & Profielen aan de Brabanthaven in Nieuwegein bevindt zich een bedrijfskantine in de vorm van een bruine kroeg en prijkt de felbegeerde award voor de Gouden Parel Lekstroom bovenop de Heinekentap. Gek? Nee hoor. ‘Ik vind het een hele logische plek.’ ‘Zo’n prijs draagt absoluut bij aan de geloofwaardigheid van je bedrijf.’

Strijd
‘Afgelopen jaar werd ik voor de derde keer voor de Gouden Parel Lekstroom genomineerd’, ‘Ik voelde me bij de eerste twee nominaties uiteraard al zeer vereerd, maar toen heb ik eigenlijk geen moeite gedaan om stemmen te wist dat ik moeite moest doen. Mark en Monique Faay en Mario Renirie zijn zeer gerenommeerde ondernemers, waar ik erg veel respect voor heb, dus het was verre van vanzelfsprekend dat ik er met de prijs vandoor zou gaan.’

Nuchtere Hollander 
Op de avond van de uitreiking in de Rabobankzaal van theater DE KOM bereikt de spanning zijn hoogtepunt als de genomineerden één voor één het podium op worden geroepen. ‘Het moment van de waarheid werd nog even uitgesteld door wat korte interviews, maar toen er tromgeroffel uit de speakers klonk was het dan eindelijk zover. Ik was totaal niet zenuwachtig, vond het een prachtig moment! Toen ik mijn naam hoorde was ik blij verrast. Het is toch een hele opsteker.’ Op de vraag of Milin op dat moment uit elkaar barstte van trots, antwoordt hij negatief. ‘Vergis je niet: er zit een heel nuchtere Hollander tegenover je. Trots  op mijzelf kan ik ook echt niet zijn, want het winnen van prijzen is niet mijn doel in dit leven. Dat het onwijs leuk is, absoluut, maar trots? Nee. Natuurlijk heb ik er wel bij stilgestaan dat het heel bijzonder is dat collega-ondernemers, bekenden en minder bekenden uit de regio mij de prijs gunnen: niet ieder bedrijf wordt immers voor zoiets genomineerd. Maar trots ben ik alleen op het totaalplaatje. Mijn bedrijf, alles wat er nu staat, de mensen en de complimenten die ik er voor krijg, dat samen met de Gouden Parel… Oké, ja, dat geheel maakt mij wel trots.’


Kroeg
Ondanks zijn nuchtere houding moet wij vaststellen dat de Parel erg goed is geweest voor zijn bedrijf. ‘Zo’n prijs draagt absoluut bij aan de geloofwaardigheid van je bedrijf. Het is mooi dat ik kan laten zien dat Milin gewaardeerd wordt in de regio en dat we goed bezig zijn. We hebben het hele gebeuren ook niet voor niets uitgebreid gecommuniceerd onder het personeel, relaties en op de online kanalen.’ Dat wij zijn winst niet onder stoelen of banken steekt blijkt ook uit de locatie van zijn Gouden Parel. Als een waar verlengstuk van de biertap schittert de award bovenop de bar van de bedrijfskantine c.q. bruine kroeg. ‘Toen ik na de uitreiking op de zaak kwam, liep ik direct naar de kroeg. Ik heb hem daar neergezet, want het is voor mij een heel logische plek. In de bar hangen allerlei foto’s en herinneringen en er staan wel meer prijzen, dus de Parel paste daar goed tussen. Natuurlijk is het ook een plek waar iedereen hem kan bewonderen, want klanten, personeel en familie – iedereen komt er. De kroeg is simpel gezegd de gezelligste plek van het bedrijf.’

Lef
De prominente plek van de award laat zien dat wij graag terugdenkt aan de uitreiking. ‘Het was een hele leuke ervaring en ik waardeer het dat dit mij gegund is. Als je mij vraagt wie ik het gun om dit jaar te winnen kan ik niet meteen één bedrijf bedenken. Ik heb wel wat met ondernemers die risico durven nemen en lef tonen en doorgaan wanneer het even wat minder goed gaat. Een goede ondernemer is in mijn ogen iemand die zijn nek uitsteekt, daar waar anderen dat niet doen. En dat heeft echt niet altijd met geld te maken.’ De allerbeste ondernemer is in onze ogen overigens iemand die heel dicht bij hem staat. ‘Mijn echte ondernemersheld, dat is mijn vader. Het klinkt heel stom misschien, maar toch is het zo. Hij heeft de tijd genomen om mij alles te leren en zijn motto is niet lullen maar poetsen. Zonder over lijken hoeven te gaan krijgt mijn vader altijd datgene voor elkaar wat hij voor ogen heeft en zo sta ik er ook in. Mijn persoonlijke kick is om uiteindelijk meerdere ballen inde lucht te kunnen houden en ervoor te zorgen dat alles wat ik aanpak succesvol wordt. Misschien ga ik uiteindelijk wel ergens de mist mee in, maar ik zal altijd doorgaan. Lef tonen, daar hou ik van.’