Monteren bij warmte

  • Montage gevelbekleding

Ben je van plan gevelbekleding van Milin te monteren in de zomermaanden, dan zijn er een aantal punten waarop gelet moet worden. Dit om het juiste eindresultaat te krijgen maar vooral om gebreken in de toekomst te voorkomen! 

Het ‘werken’ van kunststof gevelbekleding

werken van gevelbekledingBij warmte zet kunststof uit; als het koud is gebeurt het tegenovergestelde, want dan krimpt het. Hiermee moet te allen tijde rekening worden gehouden om toekomstige gebreken te voorkomen. Bij extreme werkingen door temperatuurwisselingen kunnen er tal van gebreken ontstaan. En niemand wil dat zijn kunststof gevelbekleding gaat tikken, vervormen, verkleuren of – in het ergste geval – scheuren, of dat er blaasjes ontstaan in de toplaag.

De uitzettingscoëfficiënt is het begrip dat duidelijk maakt hoeveel een bepaald materiaal kan krimpen of uitzetten. Kunststof heeft hierbij andere waarden dan bijvoorbeeld hout of staal. In onze technische databladen zijn deze per merk gevelbekleding voor je uitgerekend. Zelf een berekening doen? Of ben je benieuwd hoe het principe in zijn werk gaat? Lees er hier meer over.

Tips om gebreken uit te sluiten

1. Bij aankomst van de levering.

  • Bij aankomst moeten de panelen horizontaal op een vlakke ondergrond worden opgeslagen.
  • Zorg dat de opslag niet langdurig wordt blootgesteld aan zon of regen.
  • Geef de panelen de tijd om te acclimatiseren aan de omgevingstemperatuur.

2. Bij montage van kunststof gevelbekleding.

  • De constructie of het regelwerk waarop de gevelpanelen worden bevestigd, moet voldoende ruimte hebben voor ventilatie. Dit doe je door voldoende ruimte te creëren in het regelwerk of de constructie en ventilatieprofielen te monteren onder de constructie. Zo kan lucht van beneden naar boven weg worden geventileerd, zodat warmte zich niet zal ophopen achter de bekleding. Tevens zorgt het ventilatieprofiel ervoor dat ongedierte niet achter de gevelbekleding kan komen.
  • Bij het bevestigen van de gevelpanelen moeten de hiervoor bestemde bevestigingsschroeven hand-vast worden aangedraaid. Dit om de panelen de ruimte te geven om te werken bij temperatuurwisselingen.
  • Bij de montage moet je te allen tijde rekening houden met het mogelijke uitzetten en krimpen van de panelen. Zorg voor voldoende ruimte om de werking haar gang te laten gaan. Doe je dit niet, dan kunnen de panelen gaan vervormen of scheuren gaan vertonen. De uitzettingscoëfficiënt vind je terug in de technische databladen. Voor VinyPlus kunststof gevelbekleding is dit bijvoorbeeld: 0.060 mm/m.K  – aantal millimeters per Kelvin (temperatuur indicator).

     

Gevelisolatie

gevelisolatieEen extra tip wanneer je nieuwe gevelbekleding gaat aanbrengen, is om de isolatie goed te regelen. Een goede isolatie zorgt er in de zomermaanden voor dat warmte buiten blijft. Zo hoef je niet extra te koelen, wat een flinke kostenbesparing kan opleveren. Gevelisolatie staat tegenwoordig dankzij luchtdoorlatend isolatiemateriaal de ventilatie niet in de weg. Meer informatie over gevelisolatie lees je in onze blog.

Vragen?

Kortom: houdt rekening met het mogelijke uitzetten en krimpen van kunststof gevelbekleding en het wennen aan de omgevingstemperatuur. Zijn er wat onduidelijkheden in de montage-instructies of bij andere zaken? Schroom niet en neem contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag verder! Zij zijn telefonisch te bereiken via 030 606 92 20 en per e-mail via info@milin.nl.