Hoe kan ik vervorming, verkleuring of het tikken van gevelbekleding voorkomen?

Wist je dat kunststof gevelbekleding uitzet bij warmte en krimpt bij koude? Dit noemen wij werken, door het werken kan er  vervorming en/of verkleuring plaatsvinden. Dit probleem kan zich echter niet voordoen, wanneer aan de juiste montage voorschriften wordt voldaan.

Bij montage van gevelbekleding moet er rekening gehouden worden met de mogelijkheid tot uitzetting van de gevelpanelen als gevolg van temperatuurverschillen. Als er geen rekening gehouden wordt met deze uitzetting, kunnen de gevelpanelen meer gaan werken dan gebruikelijk.  Door extreme werking kan de toplaag barsten waardoor er verkleuring kan optreden. Dit komt vaker voor bij donkere kleuren gevelpanelen omdat deze meer warmte vasthouden. Graag willen wij je wijzen op de juiste montage instructies met betrekking tot goede ventilatie om vervormen, verkleuren of het tikken te voorkomen.

Juiste montage kunststof gevelbekleding

De juiste montage begint bij het regelwerk waar de gevelpanelen op bevestigd worden. Het regelwerk moet een minimale opening en een maximale regelafstand hebben. De afstanden verschillen per merk, voor de juiste instructie verwijzen wij je graag naar de specifieke montage instructies.

Naast de juiste afstanden van het regelwerk en de gevelbekleding is het van groot belang, dat bij het monteren van gevelbekleding, het ventilatieprofiel (art.nr.423) en het ventilatieafsluitprofiel (art.nr.424) worden toegepast. De ventilatieprofielen zorgen ervoor dat er geen ongedierte achter de gevelbekleding komt en dat lucht ten allen tijden aan de bovenzijde weg geventileerd kan worden. Kan de lucht  zich niet verplaatsen, dan zal de warmte zich ophopen. Als de lucht zich ophoopt kan er blijvend vervorming of verkleuring optreden.

montage gevelbekleding

Gevelbekleding los-vast bevestigen

Door het uitzetten en het krimpen gaat het paneel bewegen. Bij de montage van gevelbekleding moet dan ook elke schroef los-vast worden aangedraaid zodat het paneel de mogelijkheid krijgt om zich vrij te kunnen bewegen. Als het paneel te vast wordt aangedraaid, wordt er spanning opgebouwd op het bevestigingspunt, met als gevolg dat het paneel los kan schieten. Dit geeft het tikkende geluid als gevolg. Wanneer het paneel niet los kan schieten, blijft de spanning aanwezig waardoor het paneel structureel vervormd kan blijven.

Blog artikelen over gevelbekleding

Onderhoud/reinigen van gevelbekleding
Schilderen van gevelbekleding
Soorten gevelbekleding
Extra informatie over bevestigen kunststof gevelbekleding

Heb je nog vragen/opmerkingen neem dan contact op met onze afdeling verkoop. 030 – 657 90 20 of mail naar verkoop@milin.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in en blijf op de hoogte 

Nog geen reacties

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *