Afgelopen jaar is de wereld wakker geschud door brandende flatgebouwen. Panden zonder brandwerende gevelbekleding in bijvoorbeeld Qatar of dichterbij in Londen. Ondanks dat de brandweer met man en macht heeft gewerkt om de brand te blussen, kregen zij de brand niet onder controle door nalatigheid in de brandveiligheid.

Grote brand door slechte gevelbekleding

Na onderzoek bleek dat het Londense flatgebouw in 2015 gerenoveerd is waarbij het gebouw voorzien is van nieuwe isolerende gevelbekleding. Op de nieuwe gevelbekleding zou geld bespaard zijn waardoor, de gevelbekleding totaal niet brandwerend bleek te zijn. Achteraf bleek dus dat dit soort gevelbekleding nooit had mogen worden toegepast. Tijd om wakker geschut te worden, tijd om te kiezen voor veiligheid in plaats van de centen.

Nederland en brandveiligheid

Experts zoals brandveiligheidsexpert Ralph Hamerlinck uiten dat wij in Nederland ook moeten uitkijken bij het bekleden van (hoge) gebouwen. “Wij Nederlanders zijn driftig bezig om energie en kosten te besparen waar het maar kan”. Dit is nou net de reden waarom het in Engeland zo flink mis is gegaan.

In Nederland zijn er verschillende wetgevingen betreffende het gebruik van materialen in de bouw. In het bouwbesluit van 2012 (dat nog steeds actueel is) vind je alle informatie betreffende de brandveiligheid. Hier lees je bijvoorbeeld dat de toegepaste materialen zoals gevelbekleding bij (hoge) gebouwen minimaal aan de brandklasse B moet voldoen (zeer beperkte bijdrage bij brandgedrag).

Lees hier meer over de algemene brandklassen

Brandwerende gevelbekleding

brandwerende gevelbekleding In de Nederlandse gevelbekleding markt zijn er maar een aantal merken gevelbekleding die aan deze eisen voldoen. Dutchplank vezelcement gevelbekleding is hier één  van. Dutchplank gevelbekleding bestaat uit vezelcement. Dit is een cementgebonden materiaal dat bestaat uit: Portland cement, houtpulp, vliegas, gemalen zand, natuurlijke organische vezels, natuurlijk calciumsilicaat, water en mineralen. Dit maakt dat Dutchplank, als enige in de gevelbekleding markt, een brandklasse van A1  heeft – Geen enkele bijdrage bij het brandgedrag ofwel onbrandbaar.

De kracht van Dutchplank schuilt in de combinatie van brandwerende gevelbekleding, de keuze uit alle kleuren, duurzaamheid, sterkte en met de natuurlijke schoonheid van Cedar hout maar dan vervaardigd uit vezelcement. Ervaar de kracht door het bestellen van een gratis kleurmonster om zo de sterkte en uitstraling zelf te beoordelen.