Hout of kunststof?
2 Vinyplus rondkant.jpg
2 Vinyplus rondkant.jpg

Hout of kunststof?

Het verschil tussen hout of kunststof gevelbekleding zit tegenwoordig niet in de uitstraling maar in de eigenschappen. Kunststof heeft de laatste jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt dat maakt dat kunststof amper te onderscheiden is van het echte natuurlijke hout. Met gedrukte houtnerven, het aanbrengen van structuur foliën en het toepassen van kleurtechnologieën heeft kunststof hout van de troon gestoten als afwerking van de gevel.

Waar vroeger de gevel afgewerkt werd om de constructie en bewonende te beschermen tegen externe invloeden zoals het weer. Is gevelbekleding nu vooral een smaakkwestie aan het worden dat deels gezien wordt als een investering. Tevens een kosten besparingsplaatje omdat duurzame gevelbekleding eenvoudig geïsoleerd kan worden.

duurzaamheid-loopt-achter

Een duurzame investering

Men ziet steeds meer bossen verdwijnen door de houtindustrie. Hele leefgebieden van dieren worden met de grond gelijk gemaakt. Alleen dit zal al een reden moeten zijn om te kiezen voor alternatieve afbouwmaterialen.

Kunststof of een ander duurzaam materiaal voldoet aan de recente trend in de bouwwereld genaamd; ‘circulair bouwen’. Dit betekent dat de bouwmaterialen volledig hergebruikt kunnen worden. Kunststof heeft een zeer lange levensduur, is een duurzame keuze en kan voor de volle 100% gerecycled worden. Dit betekent minder milieubelasting maar vooral een duurzame investering om te doen! Naast het duurzame aspect is een gevelrenovatie met kunststof een goede investering. Nieuwe duurzame en onderhoudsarme gevelpanelen zullen voor een waarde verhoging zorgen van de woning of het pand.

nooit-meer-schilderen

Nooit meer schilderen

Hout is een natuurlijk product dat zich aanpast aan de natuurlijke invloeden. Zo is het noodzakelijk om hout goed te onderhouden om toekomstige gebreken te voorkomen. Met hout is het algemeen bekend dat er elke 5 jaar een grote onderhoudsbeurt (schilderen) of renovatie vereist is.

Kunststof daarentegen zal zich minder laten beïnvloeden waardoor het een veel langere levensduur heeft. Kunststof gevelbekleding wordt meestal afgewerkt met een toplaag of een folie om de panelen te beschermen. Deze afwerking zorgt ervoor dat kunststof nooit opnieuw geschilderd hoeft te worden. De panelen behouden hun kleur veel beter dan hout dat doet, en gaan zo veel langer mee zonder dat de uitstraling daar onder leidt. Schilderen behoort tot de verleden tijd met kunststof gevelbekleding. Het is echter wel aan te raden om de kunststof gevelpanelen minstens één keer per jaar schoon te maken met een simpel sopje. Dit om de uitstraling en eigenschappen te behouden.

VinyPlus-turners-eiken-gevelbekleding

Natuurlijke uitstraling

De toplaag of folie draagt niet alleen zorg aan het minimale onderhoud, maar ook geeft het de kunststof gevelpanelen een bepaalde uitstraling. De toplaag of folie bestaat uit een structuur dat de uitstraling van verschillende hout soorten kan nabootsen. Douglas en Red Cedar zijn houtsoorten die tegenwoordig perfect zijn nagemaakt, het verschil is niet te zien.

Dus, de voordelen van hout worden overgenomen door kunststof. De nadelen van hout die komen niet voor in het kunststof. Kortom; hout wordt van de troon gestoten als universeel afbouwmateriaal omdat het op elk vlak wordt ingehaald door kunststof.

Wat wij kunnen bieden

In het grootste assortiment duurzame gevelbekleding zit er vast wel een natuurlijke uitstraling voor jou tussen!

Zo hebben wij VinyPlus dat komt met een aantal realistische houtlook kleuren zoals vergrijsd red cedar, California redwood of licht Eiken. Eurotexx dat een toplaag heeft met een houtstructuurnerf of Mulitexx volschuim gevelbekleding dat een gestructureerd oppervlak heeft dat veel weg heeft van ruw vuren hout. Niet alleen hout proberen wij te vervangen voor duurzame materialen, ook hebben wij Kerrafront dat een natuurstenen ofwel betonlook uitstraling heeft.

Gerelateerde blogs

Afbeelding-monteur-thumb

De 6 stappen voor montage kunststof gevelbekleding

In dit blog en montagevideo leggen we uit hoe je kunststof gevelbekleding monteert aan de hand van een stappenplan.

header-1

Buitengevel isoleren

Buitengevel isoleren met onderhoudsarme gevelbekleding is goed mogelijk! Bespaar stookkosten, verhoog de waarde van de woning en wordt milieubewust.

1 Vinyplus rondkant

Buitenkwaliteit met renolit folie

Dankzij technologische ontwikkelingen kunnen de kunststof producten worden afgewerkt met een Renolit folie. De folie zorgt voor een beschermlaag waardoor de levensduur verhoogd wordt en deze langer is dan bijvoorbeeld hout. 

3 Vinyplus rondkant detail

Een uniek en uniform gevelbeeld

Het karakter van een gebouw wordt in grote mate bepaald door de buitenkant. Daarin spelen kozijnen en gevelbekleding een grote rol. Blijvende productontwikkeling is nodig om deze twee gevelelementen perfect op elkaar aan te laten sluiten.