Monteren bij warmte
Afbeelding-monteur-scaled.jpg
Afbeelding-monteur-scaled.jpg

Monteren bij warmte

Na een langdurige droogte is het nu tijd voor een officiële hittegolf. De warmte houdt aan en een hitteplan is al opgesteld. Men moet rekening houden met het waterverbruik, de agrarische sector krijgt sproeiverboden opgelegd en code oranje is inmiddels van kracht. Dit wordt nog eens bevestigd door Marktplaats, waar nu eens niet ‘gratis’ het meest gebruikte zoekwoord is, maar ‘airco’ de kroon spant.

De hoge temperaturen hebben niet alleen effect op ons dagelijks leven. Ook kunststof gevelbekleding krijgt met de warmte te maken. Kunststof in het algemeen is geen natuurlijk product; bij kunststof is sprake van chemische verbindingen die worden gemaakt door niet-natuurlijke scheikundige processen. Dit betekent niet dat kunststof zich anders zal gedragen dan een natuurlijk product, zoals hout. Hout zal ‘werken’ bij temperatuurverschillen, doordat de moleculen uitzetten en krimpen; ditzelfde gebeurt bij kunststof.

Vinyplus-Sheffields-eiken-grijs-project

Het ‘werken’ van kunststof gevelbekleding

Bij warmte zet kunststof uit; bij koude gebeurt het tegenovergestelde, want dan krimpt het. Hiermee moet te allen tijde rekening worden gehouden om toekomstige gebreken te voorkomen. Bij extreme werkingen door temperatuurwisselingen kunnen er tal van gebreken ontstaan. En niemand wil dat zijn kunststof gevelbekleding gaat tikken, vervormen, verkleuren of – in het ergste geval – scheuren, of dat er blaasjes ontstaan in de toplaag.

De uitzettingscoëfficiënt is het begrip dat duidelijk maakt hoeveel een bepaald materiaal kan krimpen of uitzetten. Kunststof heeft hierbij andere waarden dan bijvoorbeeld hout of staal. In onze technische databladen zijn deze per merk gevelbekleding voor je uitgerekend.

Tips om gebreken uit te sluiten

1.Bij aankomst van de levering.

  • Bij aankomst moeten de panelen horizontaal op een vlakke ondergrond worden opgeslagen.
  • Zorg dat de opslag niet langdurig wordt blootgesteld aan zon of regen.
  • Geef de panelen de tijd om te acclimatiseren aan de omgevingstemperatuur.

2.Bij montage van kunststof gevelbekleding.

  • De constructie of het regelwerk waarop de gevelpanelen worden bevestigd, moet voldoende ruimte hebben voor ventilatie (bij donkere kleuren een dubbel regelwerk). Dit doe je door voldoende ruimte te creëren in het regelwerk of de constructie en ventilatieprofielen te monteren onder de constructie. Zo kan lucht van beneden naar boven weg worden geventileerd, zodat warmte zich niet zal ophopen achter de bekleding. Tevens zorgt het ventilatieprofiel ervoor dat ongedierte niet achter de gevelbekleding kan komen.
  • Bij het bevestigen van de gevelpanelen moeten de hiervoor bestemde bevestigingsschroeven hand-vast worden aangedraaid. Dit om de panelen de ruimte te geven om te werken bij temperatuurwisselingen.
  • Bij de montage moet je te allen tijde rekening houden met het mogelijke uitzetten en krimpen van de panelen. Zorg voor voldoende ruimte om de werking haar gang te laten gaan. Doe je dit niet, dan kunnen de panelen gaan vervormen of scheuren gaan vertonen.

De uitzettingscoëfficiënt vind je terug in de technische databladen. Voor VinyPlus kunststof gevelbekleding is dit bijvoorbeeld: 0.060 mm/m.K  – aantal millimeters per Kelvin (temperatuur indicator).

gevelisolatie

Gevelisolatie

Een extra tip wanneer je nieuwe gevelbekleding gaat aanbrengen, is om de isolatie goed te regelen. Een goede isolatie zorgt er in de zomermaanden voor dat warmte buiten blijft. Zo hoef je niet extra te koelen, wat een flinke kostenbesparing kan opleveren. Gevelisolatie staat tegenwoordig dankzij luchtdoorlatend isolatiemateriaal de ventilatie niet in de weg. 

Vragen?

Kortom: houd te allen tijde rekening met het mogelijke uitzetten en krimpen van kunststof gevelbekleding. Zijn er wat onduidelijkheden in de montage-instructies of bij andere zaken? Schroom niet en neem contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag verder! Zij zijn telefonisch te bereiken via 030 606 92 20 en per e-mail via info@vinyplus.nl.

Tijdens de Bouwvak zijn wij geopend! 

Wij wensen de vakantiegangers een zonnige en plezierige tijd toe! Voor de bikkels in de bouw die doorwerken, zijn wij tijdens de bouwvak vakantie gewoon geopend! Bestellingen en leveringen worden conform de normale regeling behandeld.

Gerelateerde blogs

Afbeelding-monteur-thumb

De 6 stappen voor montage kunststof gevelbekleding

In dit blog en montagevideo leggen we uit hoe je kunststof gevelbekleding monteert aan de hand van een stappenplan.

header-1

Buitengevel isoleren

Buitengevel isoleren met onderhoudsarme gevelbekleding is goed mogelijk! Bespaar stookkosten, verhoog de waarde van de woning en wordt milieubewust.

1 Vinyplus rondkant

Buitenkwaliteit met renolit folie

Dankzij technologische ontwikkelingen kunnen de kunststof producten worden afgewerkt met een Renolit folie. De folie zorgt voor een beschermlaag waardoor de levensduur verhoogd wordt en deze langer is dan bijvoorbeeld hout. 

3 Vinyplus rondkant detail

Een uniek en uniform gevelbeeld

Het karakter van een gebouw wordt in grote mate bepaald door de buitenkant. Daarin spelen kozijnen en gevelbekleding een grote rol. Blijvende productontwikkeling is nodig om deze twee gevelelementen perfect op elkaar aan te laten sluiten.