De afgelopen jaren heeft Milin zich ontwikkeld en kennis opgedaan over duurzaamheid en duurzame afbouwmaterialen die toegepast worden in het kader van bewust bouwen. Als totaalleverancier van duurzame afbouwmaterialen is Milin zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Milin hecht veel waarde aan het milieu,  daarom stelt Milin hoge eisen en voorwaarden aan het fabricageproces, haar producten, logistiek, transport, kantoorbenodigdheden, nieuwe bedrijfspand en het totale wagenpark. De vrachtauto’s van Milin zijn voorzien van een hoog Euro/Ecolabel. Daarnaast heeft Milin een pers waarmee karton en plastic op een duurzame milieuvriendelijke wijze verwerkt worden. De verpakkingsmaterialen zijn gemaakt van recyclebare materialen. Restverpakkingen en dergelijke worden geperst tot balen om vervolgens te worden vervoerd naar een recyclebedrijf waar het wordt gerecycled, bestemd voor hergebruik. Zo wordt voorkomen dat er restafval in de natuur komt. Ook het transport van de materialen gebeurt volledig milieuvriendelijk met een ruilsysteem dat bestaat uit 6 meter lange stalen containers.

Duurzaamheid in alle facetten

duurzaamMilin profileert zich nadrukkelijk als duurzame en maatschappelijk verantwoorde onderneming. Binnen Milin is duurzaamheid doorgevoerd in alle facetten, zodat alle activiteiten een bijdrage leveren aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook het nieuwe bedrijfspand van Milin is gericht op de toekomst. In het pand staan duurzaamheid, energiebesparing, milieu- en onderhoudsvriendelijkheid centraal. Zo is het nieuwe bedrijfspand voorzien van een waterpomp, een warmte-terugwinsysteem en heeft het een EPC waarde van 0,6. Met dit nieuwe bedrijfspand wil Milin haar logistieke processen verbeteren en klanten nog betere service verlenen. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen lopen als een ‘groene draad’ door Milin heen.

Milin een duurzame keuze!

In elektrische auto’s kwamen ze aanrijden. De wethouder van Bunnik Bert Koopmanschap en Hans Reusch, wethouder Milieu in Nieuwegein. Omringd door fotografen en verslaggevers, om een rondgang te maken door het bedrijf Milin en kennis te nemen van alle duurzame processen van deze onderneming uit Nieuwegein. Milin directeur  toonde zich zeer vereerd met dit bezoek: “Het voelt uniek dat wij als onderneming zijn voorgedragen vanuit de gemeente Nieuwegein om deel uit te maken van deze Duurzaamheidsestafette tijdens de Dag van de Duurzaamheid. “We zijn trots op deze uitverkiezing. Het is voor ons ene bewijs dat we als ’groene onderneming’ duurzaam bezig zijn en er alles aan doen om verantwoord ondernemen optimaal invulling te geven”, aldus Miltenburg. De gemeente Nieuwegein had Milin voorgedragen als het bedrijf dat zich het meest nadrukkelijk profileert als duurzame en maatschappelijk verantwoorde onderneming. Binnen het bedrijf is duurzaamheid doorgevoerd in alle facetten. Van het productenassortiment, de logistiek, het transport tot alles op kantoor. Milin doet al langere tijd haar afval scheiden door middel van een afvalpers, via papierbakken en het contract dat zij hebben met afvalbedrijf Sita. Activiteiten die allemaal een bijdrage leveren aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook de vrachtauto’s zijn voorzien van het hoogste Euro/Ecolabel. In samenwerking met onze leveranciers maken we telkens gebruik van dezelfde containers en beperken wij het verpakkingsmateriaal”, aldus Miltenburg.

Groen de centrale kleur

“Groen’ is de centrale kleur binnen de Milin organisatie. Het brede assortiment aan producten bestaat uit milieuvriendelijke, duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen. Veelal kunststof producten, dat geen nabewerking met coating nodig heeft. Geen onderhoud met bijtende of milieuonvriendelijke stoffen tijdens de exploitatiefase. Een eenvoudig sopje voldoet om jaren een prachtige gevel, dakkapel, wanden en plafonds,  serre etc. te hebben. Zelfs al het afval dat overblijft tijdens de productie wordt hergebruikt. Terwijl de materialen na hun maximale levensduur eveneens 100% worden hergebruikt, er komt geen afval in het milieu terecht en tevens geen aanslag hoeft te doen op de natuurlijke bronnen of grondstoffen”, aldus directeur Bob Miltenburg. Voor het onderhoud worden geen nadelige stoffen gebruikt voor het milieu. Nooit schilderen, geen gebruik van coatings. De vicieuze cirkel van recycling blijft zich herhalen, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit en functionaliteiten van de producten.”