In de vorige eeuw vanaf 1990 tot 2000 zijn er tal van asbestcement houdende dak- en gevelpanelen geproduceerd. Tot de dag van vandaag zijn er nog veel gevallen van het vrijkomen van asbest uit deze desbetreffende bekleding.
Asbestvrije gevelbekleding
Milin is meer dan een decennia lang bezig met het produceren en leveren van duurzame gevelbekleding. In al die tijd hebben wij geen gebruik gemaakt van asbesthoudende materialen omdat dit niet overeenkomt met de duurzame assortimentsbeleid van ons bedrijf.
Ter vervanging van asbestcement hebben wij in ons assortiment vezelcement gevelbekleding onder het merk Dutchplank. Dit heeft dezelfde eigenschappen als asbestcement (sterk, slijtvast, isolerend en brandwerend) maar dan met veilige versterkte vezels die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Bekijk het overzicht van alle duurzame gevelbekleding merken van Milin. Op de specifieke productpagina’s kun je onderaan bij het tabblad “kleuren”, gratis kleurmonsters aanvragen om het product zelf te kunnen beoordelen.
Asbest
Asbest wordt al eeuwen gebruikt, zelfs door de oude Romeinen en Arabieren die dit stofje gebruikte om bijvoorbeeld kleding onbrandbaar te maken. Vanaf 1945 tot de jaren tachtig is asbest vooral toegepast in bouwmaterialen omdat het sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en vooral goedkoop is. Asbest zijn vezels en komen vooral voor in dakbedekking zoals golfplaten en dakleien maar ook in rioolbuizen, isolatiemateriaal, schoorsteenpijpen, filters en in bepaalde soorten gevelbekleding die vervaardigd zijn uit asbestcement.
Wat is asbest? Bekijk hier een kort introductie filmpje:
Schadelijk voor de gezondheid
Door onderzoek is gebleken dat er gezondheidsrisico’s zijn bij het inademen van asbest deeltjes. Ondanks dat de arbeidsinspectie al in de jaren ‘30 aangaf dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden waren, is er pas in de jaren ‘60 gedegen onderzoek naar geweest. Het inademen van asbest deeltjes kan zeer ernstige ziektes veroorzaken die uiteindelijk dodelijk gevolgen kunnen hebben. Er zijn zelfs ziektes die enkel en alleen ontstaan door asbest inademing zoals asbestone en asbestpleuritus.
Wetgeving in Nederland
Omdat asbest erg schadelijk blijkt voor de gezondheid van de mens, hebben er al vele wetswijzigingen plaatsgevonden op het gebied van asbest gebruik in Nederland. In 2005 is de wet van kracht geworden en is in de loop der jaren steeds meer aangescherpt. In 2011 zijn er veel wetten en regels verscherpt en in 2015 heeft men bepaald dat per 2024 asbesthoudende daken en gevels verboden zijn. Een grote stap in het asbest vrij maken van gebouwen.
Asbestvrije bouwproducten
Er zwerven nog enkele miljoenen kilo’s asbest rond in gebouwen die voor 1990 zijn gebouwd. Bij beschadiging van het gebouw bij bijvoorbeeld een renovatie, verbouwing, sloop of brand vormt dit vrijkomende asbest als groot gevaar. Niet alleen via wetgevingen wil de overheid het asbest terugdringen naar nul. Ook stimuleert de overheid dit d.m.v. subsidies uit te keren bij het deskundig verwijderen van asbest houdende materialen. Asbesthoudende producten mogen enkel en alleen door een gespecialiseerd verwijderingsbedrijf verwijderd worden.
Je kan hier een gecertificeerd asbest verwijderingsbedrijf vinden: https://www.ascert.nl/