Op 9 juni 2017 is er een brief betreffende het voorhang van de wijzigingen van het bouwbesluit van 2012 verstuurd naar de Tweede Kamer. Hiermee is het startschot gegeven om een nieuw bouwbesluit op te stellen om vooral de kwaliteitswaarborging te handhaven, milieuprestatiegrenswaarde op te stellen, nieuwe regels & wetgeving en enkele andere wijzigingen. Milin speelt graag in op deze ontwikkelingen en kan veel betekenen bij afbouw projecten  volgens het bouwbesluit 2018.

De grootste reden tot het herzien van het bouwbesluit van 2012, zijn de klimaattop afspraken die landen hebben gemaakt met elkaar, om de uitstoot van CO2 op aarde drastisch te verminderen. Dit om de opwarming van de aarde te reduceren en schonere lucht te krijgen.

Bouwbesluit 2012 

Het bouwbesluit waar wij ons vandaag de dag aan houden stamt uit 2012. Hoogtijd om deze te herzien en te herschrijven om de ontwikkelingen van tegenwoordig in mee te nemen. Het bouwbesluit van 2012 bestaat uit 26 wetten, 4700 artikelen en 120 ministeriële regelingen. Dit is op zich al een reden om een ander stelsel aan te nemen. Het uitgangspunt voor het nieuwe bouwbesluit 2018 is dan ook overzichtelijkheid met minder regels, het milieu en dat de planning en het bouwen beter op elkaar kan aansluiten.

Milieubelasting

bouwbesluit tekeningVanaf 2018 gelden er vooral nieuwe regels betreffende het toepassen van bouwmaterialen. Huizen en kantoren mogen vanaf 2018 niet meer gebouwd worden met milieu belastende bouwmaterialen. In deze nieuwe regelgeving worden de gebruikte bouwmaterialen, het transport, de levensduur en de materialen meegenomen in de berekening.

In 2015 zijn alle landen bijeen gekomen op de klimaattop in Parijs, om de opwarming van de aarde te bespreken en maatregelen te treffen waaraan landen zich moeten houden. Dit om de CO2 uitstoot drastisch te verminderen en de opwarming van de aarde te reduceren. Om aan de regels te voldoen van deze klimaattop, zijn er nieuwe regels nodig betreffende bouwend Nederland. Want, de bouw branche is één van de grootste vervuilers van Nederland.

Duurzaam, terug van weggeweest

Een mooie ontwikkeling welke nu al plaatsvindt, is het circulair bouwen ofwel duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen is weer helemaal terug van weggeweest. Het heeft te leiden gehad onder de economische crisis waarbij men koos voor lage kosten i.p.v. lage belasting van het milieu. Nu, mede door het nieuwe bouwbesluit, zien wij deze trend weer terug keren in een nog betere variant: circulair bouwen.

Bij circulair bouwen gebruik je enkel bouwmaterialen die aan het einde van hun levensduur hergebruik kunnen worden d.m.v. recycling. Er zal hierdoor geen restafval ontstaan die het milieu belasten. Ook een duurzaam trasport, opslag en montage dragen bij aan het milieuvriendelijk maken van de bouw.

wijziging bouwbesluitDaarnaast..

Zijn er nog tal van andere wijzigingen aangebracht in het nieuwe bouwbesluit. Onderwerpen zoals de omgevingswet, regel en wetgeving, kwaliteitswaardborging, planning, toetsingen van bouwtechnische voorschriften en brandveiligheid behoren tot de wijzigingen. Lees je als ondernemer of opdrachtgever  goed in en voorkom boetes of andere maatregelen als je niet voldoet aan de voorschriften van het nieuwe bouwbesluit.

Milin en het bouwbesluit 2018

Voordat het bouwbesluit 2012 werd opgesteld, leverden wij al duurzame afbouwmaterialen aan verschillende branches zoals de woningbouw, houtskeletbouw, nieuwbouw , renovatie of onderhoud, utiliteitsbouw en de doe-het-zelf sector. Niet alleen leveren wij producten voor duurzaam bouwen, ook hebben wij brandwerende gevelbekleding of brandwerende hygiënische wandbekleding om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Het Milin assortiment bestaat uit uiteenlopende duurzame producten van goede kwaliteit tegen scherpe prijzen. Zo hebben wij het grootste assortiment onderhoudsarme gevelbekleding, uiteenlopende boeidelen, kozijnafwerkingen voor binnen en buiten, plafondplaten en hygiënische of decoratieve wandbekleding. Milin levert bijna alle producten onder het CE en zijn voorzien van het Milin DUBO keurmerk voor duurzaam bouwen.

Milin draagt bij aan het bouwbesluit 2018

Producten : Duurzaam, Recyclebaar, Onderhoudsarm, keurmerken en een eenvoudige montage
Bedrijf: Transport (zelfs binnen stedelijke milieuzones) & bedrijfsvoering (terugwin systemen, warmtepompen)

Benieuwd naar ons duurzame afbouwmaterialen assortiment? Bekijk de online catalogus

Duurzaamheid loopt als een groene draad door onze organisatie